sales@focus-news.net

+ 359 2 960 70 11
+ 359 2 960 70 13

Services

 

Media monitoring

Full monitoring of national and regional print media, electronic media, and websites…

Read more

Monitoring in English

Summaries or full text articles in English on the main topics and publications in the Bulgarian media.

Read more

Advertising monitoring

Specialised monitoring of paid publications in print media.

Read more

Campaign monitoring

Monitoring of PR campaigns and events, as reported in the media.

Read more

Content analysis

Quantity and quality analysis of media publications

Read more

News feeds

Daily web-based media monitoring, available for use from any place with internet.

Read more

FIBEP

FOCUS Information Agency is the first and only Bulgarian organisation member of the International Federation of the Press Clipping Services (FIBEP)

Read more

Focus Archive

Production of individual text or video archive references, based on time period and keywords.

Full digital archive of all public sources and electronic media since 2000. The archive of print media starts from 1990 and includes not only the editions that still exist today, but also print media, which were closed down in the period 1990-1995.

-


more than

25,000,000


items

-


the oldest

item is from

1990

10 years ago today

Print press: в. Дневник: Официалните заплати отчитат бърз реален растеж

Последните данни на официалната статистика за заплатите в България, обявени по-рано през седмицата, показаха запазване на значим номинален ръст на заплащането на труда - 25% на база на първото полугодие. В същото време инфлацията на потребителските цени беше 14% за дванайсетте месеца до юни - по-високо от очакваното и от историческите нива след въвеждането на валутния борд, но в същото време значително по-ниско от ръста на заплатите. „Средната заплата" има относително ограничено бизнес приложение, тъй като работодателите назначават работници на конкретни позиции с конкретно и най-често индивидуално заплащане. Ръстът на заплатите също не е еднакъв за различните индустрии и различните позиции в тях. Ние използваме данните за заплащането по индустрии като отправна точка в прогнозирането на ръста на най-масовите позиции на пазара на труда. Традиционно обръщаме най-много внимание на масовите сегменти на пазара на труда - базов и среден тип - които представляват около 2/3 от сегашната заетост в България.

15.08.2008

TV: НОВА ТВ: САЩ и Полша подписаха споразумение за разполагане на полска територия на ракети

САЩ и Полша подписаха споразумение за разполагане на полска територия на ракети към бъдещата американска ПРО в Европа.

15.08.2008

Radio: Дарик радио: Грузинският президент Михаил Саакашвили подписа споразумението за прекратяване на огъня с Русия

Грузинският президент Михаил Саакашвили подписа споразумението за прекратяване на огъня с Русия. Това стана след негова среща с американския държавен секретар Кондолиза Райс. "Днес ние гледаме директно врага в очите, но Грузия никога няма да се примири с каквато и да е окупация на нейната територия", каза Саакашвили, след като подписа споразумението. Той описа Русия като "опасно зло" за целия свят и разкритикува мълчанието на повечето от европейските държави, когато Тбилиси ги е предупредил, че има руски военни сили в Абхазия, още преди началото на кризата в Южна Осетия. Саакашвили припомни, че тогава е съобщил, че Русия е мобилизирала 1200 танка, за да атакува до няколко часа Грузия, но европейска реакция така и не е имало. "Руските сили трябва да напуснат Грузия незабавно, имайки предвид, че Саакашвили подписа мирното споразумение с Русия", каза американският държавен секретар Райс, цитирана от световните агенции.

15.08.2008

Internet: Dnes.bg: МОН отпуска 221 милиона за средното образование

От МОН са отпуснали 221 милиона лева за развитие на училищното образование, обяви министър Даниел Вълчев. Вълчев отбеляза, че в момента министерството дава 1266 лв. за издръжка на ученик годишно и добави, че през 2009 г. се очаква средствата да достигнат 1400 лв. за ученик. Dnes.bg припомня, че председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева обяви , че обещанията на Министерството на образованието и науката за увеличаване на средствата за издръжка на ученик си остават засега само на книга. От тази година учениците от 1-7 клас ще получат безплатни учебници, за които ще бъдат заделени 41 млн. лв. Даниел Вълчев допълни, че със сигурност към септември средната работна заплата на учителите ще стане 650 лв. Според него близо 97 % от общините коректно са изпълнявали делегираните си бюджети, като близо 21 млн. лв. са били отпуснати от министерството за подпомагането им.

15.08.2008